Menu Sluiten

Collega en vriendschap

Vakanties en vooral weekeindes vliegen voorbij en dan krijgen we opnieuw te maken met werkdagen. De meesten van ons leven bijna op het werk: 5 dagen per week, minstens 8 uur per dag. En hier hebben we de meest actieve relaties. Het is niet verwonderlijk dat werkrelaties vaak niet alleen veranderen in vriendschap maar ook uitmonden in relaties. Personeelsfunctionarissen waarschuwen: werk is geen plek voor vriendschap. Psychologen houden vol dat voor productief werk een klimaat vriendschappelijke omgang noodzakelijk is. Lees hieronder verder over collega en vriendschap.

Maak je keuze en bekijk de mooiste wensen, teksten en kaartjes:* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz

 • Teksten, wensen en teksten voor een collega

 • Tal van ontwerpen

 • Cadeaus speciaal voor je collega

 • Verschillende formaten kaartjes en gekleurde enveloppen


Bekijk hier de kaartjes voor een collega >>

 • Vele nieuwe kaarten bij Greetz

 • Snel geleverd


Bekijk HIER alle teksten >>


 • Prachtige teksten en cadeaus voor collega’s
 • Voorgedrukte teksten op een kaartje
 • Bedankt cadeaus speciaal voor je collega
 • Top 10 meest gekozen

Bekijk alle collega TEKSTEN op Greetz >>
Collega en vriendschap, mogelijk?

Collega en vriendschap
(Bron: Greetz.nl)

De voordelen van vriendschap op het werk liggen voor de hand: een vriendschappelijke instelling helpt je om met collega’s om te gaan, op elkaar te vertrouwen en oplossingen te zoeken voor problemen. Je bent niet bang om eerlijk je mening te geven, je kunt elke kwestie bespreken en de werkdag kan gemakkelijk worden omgezet van een dagelijkse routine in een vruchtbare en vermakelijke tijd.

Mensen die op hun werk aan vrienden zijn gehecht, hebben de neiging om een klein salaris, hoogspanning en imperfecte functie te verdragen. Dit is hoe een persoon werkt, het is veel gemakkelijker om tegenslagen en onvolkomenheden te verduren in het gezelschap van vrienden. Het grootste probleem van vriendschap op het werk is het onvermogen van mensen om grenzen te stellen en duidelijk te begrijpen waar werkrelaties eindigen en vriendschap begint. Daarom volgen hier wat regels voor een succesvolle vriendschap met je collega.

Vriendschapsregels op het werk

 • Gesprekken

Als jij en een collega goede vrienden zijn, dan zijn er zeker genoeg onderwerpen voor discussie. Vakanties plannen, een huis kopen of problemen met familieleden oplossen. Niet werkgerelateerde gesprekken zijn beter buiten kantoortijden te houden. Na het werk in een gezellig café bijvoorbeeld is hier een betere plek voor.

 • Vermijd vervreemding van andere collega’s

Als je vrienden bent met een collega buiten het werk prima, maar creëer geen onnodige belemmeringen voor communicatie met andere collega’s. Werknemers die zijn uitgesloten van jou vriendschapscirkel, niet deelnemen aan discussies, voelen zich buitengesloten.

 • Gedrag

Vriendschap met een collega mag onprofessioneel gedrag of slechte prestaties niet verbergen. Bijvoorbeeld, als een vriend je constant vraagt ​​om hem in te dekken, te rechtvaardigen tegenover zijn superieuren, of zijn werk naar jou te verplaatst zal dit vroeg of laat grote problemen met zich meebrengen.

 • Maak vrienden buiten het werk

Werkvriendschap is heel gemakkelijk te onderscheiden van andere vriendschap. Wanneer u van werk of functie verandert of eenvoudigweg naar een andere afdeling gaat, verdwijnen de omstandigheden die u eerder verenigde automatisch en daarmee vaak ook de vriendschap. Daarom, als een persoon echt interessant en aangenaam voor je is en je zou graag vrienden met hem zijn buiten de kantoormuren, laat hem dan in je leven en bouw je vriendschap op buiten het werk.

Vraag, opmerking of correctie kan hieronder geplaatst worden. Tips? Stuur ons dan een e-mail naar info@collegas.nl.

Last updated: vrijdag 4 oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *